"Небесният дворец" е направил над 37 хиляди обиколки около Земята

„Тянгун-1” е първата сериозна стъпка на китайците в Космоса. Прототипна космическа лаборатория е изстреляна през 2011 година. Целта й е да изпробва китайските върховите за времето технологии за орбитално скачване. От самото си начало тя е била предвидена за извеждане от експлоатация през 2013 година и да бъде заменена с апаратите „Тянгун-2” и „Тянгун-3”.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КОСМИЧЕСКИЯ КОРАБ

За двугодишното си пълноценно съществуване около Земята, „Тянгун-1” е приютила 2 екипа от 3 астронавти, сред които две жени. Космическият кораб, наречен „Небесният дворец” всъщност е тясно метално помещение с обем 15 кубически метра. Дълъг е малко над 10 метра, а диаметърът му е 3,30 метра.

В тази стая на 300 километра над земната повърхност е имало 2 места за спане, място за тренировка и физически упражнения. Тоалетната и кухнята са били външни – или с други думи те се помещавали на космическия модул „Шензу”, с който астронавтите са пътували от и към Земята.

"ТЯНГУН-1" ПАДА: 300-килограмови отломки може да ударят Земята (ВИДЕО)
 
През лятото на 2012 година на „Тянгун-1” стъпва първият човешки крак – екип, докаран с кораба „Шензу-9”. Точно година след това в небесния дворец пристига втори екип астронавти. И в двете успешни мисии участва по една жена.
 
Веднага след като и втората група астронавти отпътуват към Земята, космическата станция е приведена в „тих” режим и оставена да гравитира около Земята. Така през 2016 година китайските власти обявяват, че са загубили контрол върху управлението на летящата лаборатория и могат само да я наблюдават до нейното навлизане в атмосферата и изгаряне.
 
До своя тъжен край „Тянгун-1” е обикаляла около Земята на височина около 350 километра. Продължителността на една нейна обиколка около планетата е 88 минути. Така за шестте си години в Космоса станцията е навъртяла над 37 хиляди обиколки около Земята.

ВСИЧКО ЗА КИТАЙСКАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ "ТЯНГУН-1" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.