Междувременно, Лондон даде сигнал, че е готов отново да атакува цели на сирийския режим, ако се наложи

Няма нови планирани удари в Сирия. Това потвърди Великобритания с уговорката, че решението е временно. Ден след бомбардировките, напрежението между Русия и Запада спадна, но това също изглежда като затишие преди буря с оглед предстоящата проверка на експерти дали в сирийския град Дума е използвано химическо оръжие.

САЩ ще обявят нови санкции срещу Русия заради Сирия

В Калифорния имаше протести срещу бомбардировките в Сирия. Митинги преминаха по улиците на Лос Анджелис и Сан Франциско.

"Не съм съгласен, че ударите са за отклоняване на вниманието от други теми. Според мен има дългосрочна стратегия. Целта й е световно господство”, обясни един от демонстрантите.

САЩ: Няма да изтегляме армията си от Сирия

Веднага след бомбардировките протести имаше и пред Белия дом във Вашингтон. Не само антивоенните организации са против пряка намеса на Съединените щати в Сирия. Демократите и някои съпартийци на президента не са доволни от едноличното му решение. Както и от липсата на визия за желания изход от 7-годишната война и обща стратегия за постигането му.

"Съединените щати трябва да имат цялостна стратегия за Сирия извън това да предотвратят Асад да използва химически оръжия”, каза конгресменът Майк Кофман.

Русия: Рано или късно САЩ ще трябва да се договарят с Москва

Ден след ударите много коментари предизвиква това, дали е възможно да има и нови бомбардировки. Подобни сигнали дадоха както американците, така и британците.

"В момента няма друго предложение за бомбардировки, но ако режимът на Асад е толкова глупав, че да използва химическо оръжие пак, със сигурност със съюзниците ще разгледаме тази опция отново”, заяви британският външен министър Борис Джонсън.

С интерес се очаква и разследването на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия. Те вече са в Сирия и би трябвало да кажат окончателно дали в град Дума е са използвани бойни отровни вещества или не.

Кореспондент: Ясен Дараков

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.