Достатъчно подготвени шофьори ли получават книжки в България?

Трагичните инциденти по българските пътища зачестяват. Къде да търсим причините? Във връзка с трагичния инидент на АМ „Тракия” председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев заяви, че не е възможно лек автомобил да извади от пътя автобус.

Катастрофите с автобуси в последните 15 г. (ВИДЕО)

„Тук говорим за едно лошо стечение на обстоятелствата, вследствие на ниската квалификация на двамата водачи. Водачката не е съобразила елементарни правила при изпреварването, а автобусният водач не е определил и предприел приоритетно действията си, че не може 50 пътника да бъдат жертвани, заради сблъсък с лек автомобил”, каза той.

Скандал между шофьори на пътя завърши в болница

„Когато стартирате автомобила и в него има пътници на задната седалка светва една индикация, която показва, че има седящи пътници, които не са си поставили коланите. Водачът е бил длъжен да не предприема пътуването, докато не си поставят всички пътници колани”, подчерта Георгиев.

Той уточни, че проблемът с неизползването на предпазни колани не е в санкции.

18-годишен помете 9-годишно дете в Габрово

„В последно време говорим само за санкции. Хората толкова си знаят и могат. Ако ще и ръцете да им режем, те не могат да надскочат това, което знаят и могат. В много чести случаи те почти нищо не знаят и не могат”, каза експертът и акцентира върху липсата на подготовка на шофьорите.

„Защо не зададем на контролните органи въпроса, за последните години колко водачи са изпратени на проверовъчен изпит. Аз мога да ви кажа – не повече от четири-пет за цяла България”, каза Георгиев.

България и Румъния - начело в Европа по загинали в катастрофи

Той изрази мнение, че едва ли нещо може да стресне водачите, защото мнозина от тях са изкарали курсовете по нелегитимен начин, разчитайки на корупционни практики.

„Предложили сме на ръководството на МТ една нова и съвременна система за контрол на обучението, при която, след като курсът бъдещият водач остава с едно електронно досие. В това досие може да се види къде водачът е карал курса, какви упражнения е отработил, кога е бил на изпит, кой го е изпитвал, как е изкарал оценка”, заяви той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.