Хазната губи 1 млрд. лева от незаконна търговия

Цените на горивата тръгнаха нагоре. За последните 6 месеца бензинът е поскъпнал с близо 3 на сто. В същото време, всяка година хазната губи над 1 милиард лева от нелегална търговия. В момента, ако сме много упорити можем да намерим литър от най-масовото гориво - А95, на цена между  1,80 и 1,90. В другата крайност пък са бензиностанциите, които са вдигнали цените с около 30- 40 стотинки. Средно обаче, горивото се продава за 2 лева и 9 стотинки.

Собственици на бензиностанции на протест

Сметката показва леко поскъпване на прага на лятото. Това са цените, сравнени със зимния период. От бранша са категорични - ново увеличение няма да има. Големите играчи обаче припомнят, че сивият сектор е около 30%, а това се отразява както на цените, така и на бюджета. Те настояват Законът за горивата спешно да бъде приет. Знаете, че срещу текстовете имаше сериозен отпот от страна на земеделците, а правителството обеща законът да бъде променен между първо и второ четене.

Българин направи добавка, която прави колите по-икономични и екологични (ВИДЕО)

„Половината от цената, която всеки един плаща на бензиноколонката отива в държавата, под формата на данъци. Сивият сектор е над 30%, естествено е хората, живеещи от това нещо да оказват тежка съпротива. Не бих искал да провокирам като тези, които казват - ние ще стачкуваме, но искам ясно и категорично да кажа - ние ще настояваме за приемането на този закон, защото иначе не можем да работим в България”, заяви председателят на Българската петролна асоциация, Валентин Златев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.