В него ще бъдат вложени 1 милиард евро

България става част от мащабен проект за създаването на европейски суперкомпютър. През следващите 2 години в проекта ще бъдат вложени 1 милиард евро. 

Машината ще е последно поколение и ще помага на науката, медицината, изследванията на климата и дори европейската сигурност. 

Суперкомпютър ще бори мръсния въздух

България има потенциал да участва с подготвени кадри в областта на софтуерното програмиране. 

Лидери в момента са китайците. Първите два най-мощни компютъра на планетата са техни. В челната десетка са още Швейцария, Съединените щати и Япония. Ако погледнем най-мощния суперкомпютър в момента - Sunway HaihuLight - той може да извърши, забележете, 93 квадрилиона калкулации в секунда. За да работи обаче, му е необходима една водноелектрическа централа с 16 мегавата мощност.

Европа си е поставила за цел отново да влезе в топ десет на планетата. И дори повече - да се нареди сред първите три суперкомпютърни сили.

Слушаме прогнозите за времето, следим метеорологичните сайтове. За да е точна информацията обаче, синоптиците имат нужда от данни.

Така както синоптиците правят симулации на времето, астрономите могат да калкулират вероятности за извънземен живот, полицията може да управлява големи масиви с информация за потенциални терористи, а лекарите - да изучават човешкия мозък, обясни еврокомисарят Мария Габриел по време на форум за дигитализацията в София.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.