Съдбата на стотици българи е обвързана с далечната страна

Край на ерата Кастро. Мигел Диас-Канел положи клетва като президент на Куба. 57-годишният инженер и висш партиен функционер замени на поста Раул Кастро. С това беше сложен край на почти 60-годишното управление на фамилията Кастро и беше отворена нова страница в политическата история на острова.

Новият кубински лидер: Работохолик, хардлайнер и фен на рока (СНИМКИ)

Куинците се надяват, че Диас-Канел, който е член на комунистическата партия от 3 десетилетия, ще успее да възроди икономиката на Куба. Въпреки че се оттегля като президент на страната, 86-годишният Раул Кастро запазва поста си на ръководител на партията до конгреса й през 2021-ва.

Животът на стотици българи е свързан с Куба. Една от тях познава лично новия президент.

„"От 50 години, и първа почна, Куба е моята втора родина, защото след толкова много турнета и обич, която получих там, тя ми е страшно близка и обичам Куба и кубинския народ! И всичко, което става там ме вълнува”, разказва Йорданка Христова.

КРАЙ НА ЕРАТА "КАСТРО": Мигел Диас-Канел е новият лидер на Куба

И кубинците я обичат. До ден днешен кръщават децата си на нея. Истинска звезда в карибската държава, Йорданка Христова познава не само бившите, но и бъдещия първи в Куба.

"Гуд Лукинг президент си избират Мигел Диас-Канел изглежда прекрасно и между впрочем на 28 февруари съвсем случайно се запознахме, даже се разцелувахме на концерт на Елена Бурке на първия ред на театъра, където след два дни имах концерт! Сега разбирам, че съм се разцелувала с бъдещия президент на Куба”, каза тя.

ИЗБОРИ В КУБА: Решават кой ще е наследникът на Раул Кастро

Въпреки комунистическия режим, Куба успя да се нареди сред водещите туристически дестинации за българите. Първото, което Стойчо опитва там са от прочутите пури.

"Бях там, държах истинска кубинска пура, видях как се правят, как се сгъват, как се режат, как се отглежда тютюна, пуших там! Сбъдната мечта”, разказва той.

Модернизирането на островната държава от Раул Кастро определено се усеща.

Мигел Диас-Канел е единственият кандидат за президент на Куба

"Все повече западно влияние. Едно отваряне на Куба към света! Това ще им повиши стандарта на живот и заплатите! Усетих бедност, но в същото време хората са щастливи”, казва Стойчо.

"Те не са много богати, но са със страхотен дух! Разхождаш се по улицата и слушаш музика навсякъде. Ние тук някак си много повече държим на материални неща, а те нямат много неща, а се радват на малките неща”, разказва Даниела Ташева.

След като са оцелели толкова години с това ембарго, което съществува, нали, значи ще се справят и ако ембаргото падне. Той е млад и нов, много нови неща ще направи. Едва ли ще му е розово положението, пак ще е проблемно! Но той е побелял вече, няма да белее, както Бойко Борисов побеля бързо в България”, казва Йорданка Христова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.