Различно ли е качеството у нас и в Западна Европа?

Ново изследване на двойния стандарт при храните! Плащаме ли повече и различно ли е качеството у нас и в Западна Европа?

Този път българските власти правят сравнение с това, което слагат в хладилника жителите на Австрия, Германия, Италия и Чехия. Изследвани са 53 храни и напитки от големи търговски марки. Още на пръв поглед - при описанието върху опаковката, близо една четвърт от продуктите имат разлики в етикетите.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Предлагат ли ни сирене-менте на пазара?

А почти половината от храните се предлагат по-скъпо у нас, отколкото в Европа. (общо 22 продукта или 42% от обхванатите продукти). По отношение на качеството, най-притеснителни са данните, когато говорим за шоколад, безалкохолни напитки и бебешки храни. 

Списъкът на младия татко задължително включва много търпение и още нещо.

„Пилешко със зеленчуци, пуешко със зеленчуци, заешко. Общо – над 20 бурканчета”, обяснява родителят Радослав Янчев и изчислява покупките си на 120 лв.

Кои са храните, които трябва да избягваме на закуска

Ако отглеждаше детето си в Германия, бурканчето щеше да струва на Радослав с 40% по-малко, пресмятат българските власти.

„Интересното е, че освен западните държави, взехме проби и от Чехия, която също смята, че е неравнопоставена. За съжаление, между продуктите между Чехия и България също има разлика”, обяснява министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Когато говорим за цени обаче, невинаги двойният стандарт е в наш ущърб. Проблемът е, че нерядко има проблеми и с качеството. Така например, една и съща марка адаптирано мляко у нас съдържа повече палмово масло и по-малкко витамини, за разлика от Европа.

ЕС иска да сложи край на двойния стандарт при храните

Същото важи и за шоколада. Продуктът, разпространяван в България, има по-малко какао и по-малко масло. Това усещат и чужденците. Сериозни са разминаванията и при безалкохолните напитки. 

А Еврокомисията вече разглежда промени в общите правила, които да намалят риска от подобно разминаване, стана ясно на форум по темата, който се проведе в София.

„Сега работим по някои подобрения на Директивата, които ще ни дадат възможност да защитим потребителите във всяка държава-членка”, коментира Витянис Андрюкайтис, комисар по здравеопазване и безопасност на храните.

Психолог: Храната оказва влияние върху концентрацията на работното ни място

„Няма да позволим българските граждани да ядат по-лоша, по-некачествена храна от това, с което се хранят нашите приятели от Западна Европа”, казва министърът на земеделието Кирил Ананиев.

Ако влязат в сила, тези правила ще важат не само за храните, но и за перилните и почистващи препарати.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.