По-рано "Ел Паис" съобщи, че Мадрид е наложил вето заради Косово

Посланиците на всички 28 страни-членки на Европейския съюз, включително испанският, одобриха проектодекларацията, която трябва да бъде приета по време на срещата на върха Западни Балкани-ЕС в София. Това заяви пред Танюг говорителят на постоянното представителство на България в ЕС Геновева Червенякова.

Нейното изказване опроверга твърденията на испанския вестник „Ел Паис“ съобщи, че Испания е наложила вето на проектодекларация за срещата ЕС-Западни Балкани в София. Според вестника причината била "не само политическа", но и това, че премиерът Мариано Рахой не иска неговото име и подпис да бъдат на същия документ, на същото ниво с подписа на представителя на Косово, чиято независимост Испания не признава.

Всички балкански страни ще уважат срещата на върха у нас

Испанското издание посочва, че е успяло да потвърди тази информация от различни източници. И допълва, че Рахой вероятно ще напусне София и срещата на върха преди да започне заседанието. Той ще присъства само на работната вечеря заедно с останалите лидери на държавите-членки.

Червенякова опровергава тази информация и поясни: „Посланиците одобриха тази проектодекларация. В момента текстът е изпратен до страните от Западните Балкани за консултация. Този документ е одобрен миналата седмица в Брюксел“. 

На форума ще присъстват високопоставени представители на Сърбия, Албания, Черна гора, Македония, Босна и Косово. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.