"Трябва да хармонизираме санкциите", каза още Вера Йоурова

"Потребителят трябва да бъде защитен по-добре от търговците, защото той се оказва уязвим". Това каза европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова, цитирана от БГНЕС.

„Потребителят е по-слабата страна в отношенията с търговците. Затова трябва да са защитени с по-силни мерки. Това е възможност да се подават колективни искове от страна на потребителите, когато има нанесени вреди. Налагаме и санкции, които ще бъдат в сила в при трансгранични нарушения“, заяви Йоурова.

Тя уточни, че се работи и по отношение на търговията в интернет. Според нея потребителят не е достатъчно добре информиран и често попада в клопката на недобросъвестни търговци.

Властта с нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти

"Оказва се, че не знае какви са правата му, както и кой е продавачът. Не знае също и към кого да се обърне, за да си ги потърси. Затова той трябва да бъде информиран и да си търси правата, а не да се оставя да бъде мамен", категорична беше Йоурова. 

По думите й държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще упражнят тези мерки.

"Вече сме провели конкретни тестове и в България, и в други страни. Тестването бе извършено чрез различни методи. Така се стигна до изработването на единна методика. Ще я предоставим на държавите членки, така че веднага могат да пристъпят към откриване на този проблем. Тогава могат да се проведат диалози с производителя. Той трябва да посочи обективни причини за различно качество", допълни тя.

Двойният стандарт при храните – отново на фокус

По думите ѝ, ако те не предоставят доказателства, тогава отговорният орган ще определи производство.

„Има три марки, които въвеждат подобрения в своята рецепта. Определени търговски вериги прилагат контрол при зареждане на определени стоки в складовете си. Относно предложението на Мая Манолова, съм на същото мнение, че възможно най-скоро трябва да се реши този проблем. Новите правила ще бъдат силни, ще има санкции“, обясни Йоурова и добави, че са анализирали нивото на санкциониране на нелоялни търговски практики.

„Движим се в посока на съвместни действия на няколко държави членки. Трябва да хармонизираме санкциите“, каза още тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.