50-годишната звезда бе една от първите жени, нарушили мълчанието за посегателства на продуцента

Американската актриса Ашли Джъд подаде иск срещу продуцента Харви Уайнстийн в съд в Лос Анджелис, обвинявайки го, че е разрушил кариерата й, след като тя оказала съпротива на сексуалния му тормоз, предадоха световните агенции.

Сексуалните посегателства - акцент при откриването на "Оскар"-ите (ВИДЕО+СНИМКИ)

50-годишната звезда бе една от първите жени, нарушили мълчанието за посегателства на продуцента, тормозил сексуално или изнасилил около 100 жени, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу или Леа Сейду.

Уайнстийн обеща да не споменава имената на холивудски звезди в съда

В жалбата се казва, че Уайнстийн е попречил на шансовете на Ашли Джъд да участва в трилогията "Властелинът на пръстените", една от най-доходоносните в историята на киното. Той казал на режисьора и на съпродуцента, че да се работи с Джъд било кошмар. През декември Джаксън разкри това пред медиите, припомня БТА.

НЮ ЙОРК СРЕЩУ УАЙНСТИЙН: Внесоха съдебен иск заради сексуален тормоз

В жалбата се казва, че с неоснователните си атаки Уайнстийн успял да впише Джъд в черен списък и да сложи край на възможността за нея да работи в една поредица от филми, спечелили милиарди долари приходи и 17 награди „Оскар”. В жалбата се казва, че по този начин Уайнстийн наказвал актрисата за това, че отхвърлила сексуалните му домогвания година преди това, когато той я поканил в хотелска стая, уж за да говорят по работа.

Ума Търман също обвини Харви Уайнстийн в сексуални посегателства

Ашли Джъд иска Уайнстийн да й плати обезщетение за понесени вреди, но сумата не се уточнява. Тя поема ангажимента да преведе парите на фонд за юридическа защита на жени, станали жертви на посегателства. Фондът е към организацията "Времето изтече", основана от актриси, сред които Натали Портман и Рийз Уидърспуун.

Обвиненията в сексуално насилие – истина или трамплин към славата?

Уайнстийн твърди, че няма нищо общо с подбора на актьорите за ролите в трилогията. За главните роли на филмите бяха избрани в крайна сметка Лив Тайлър и Кейт Бланшет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.