Парадът за Деня на храбростта през годините

Всичко започва малко след Освобождението с желанието на България да покаже военна мощ пред света и пред народа си, че вече има армия, която ще го пази. 

Тържествен парад за Деня на храбростта и празника на Българската армия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Как се е променил парадът през годините - днес разказват архивите и... живите свидетели. Между тях е един от последните живи царски офицери, който днес на 95 години - о.з. капитан Атанас Илиев - капитан далечно плаване. 

Бойните знамена бяха тържествено осветени (ВИДЕО)

Парадите след Освобождението не били рядкост, разказват историците. А армията била новост, която народът очаквал с нетърпение. Макар и не така зрелищни, се провеждали навсякъде. В градовете, на фронта, дори на връх Св. Никола. Най-големият се чествал на 27 ноември - "Денят на победите".

СНИМКИ ОТ ПАРАДА ВИЖТЕ ТУК

През '30-те години България излиза от ограниченията на Ньойския договор и 6 май се превръща в събитието на годината. Представителните блокове са по-многобройни, военната техника - по-богата, а еуфорията на тълпата - още по-силна.

Какво ще видим на парада по случай Деня на храбростта?

Отошението на царя добре помни и капитан Илев. Той е един от онези 8300 царски офицери, възпитаници на Военното училище на Негово Величество. Кавалер на Ордена "За Храброст", капитан Илев е жива легенда.

Военният парад на живо може да следите и на сайта ни nova.bg, и във Facebook страницата на Новините на NOVA. Там в реално време ще ви покажем и как изглежда събитието в 360 градуса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.