Турският президент ще поведе митинг в Сараево

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще проведе митинг в босненската столица Сараево на 20 май, за да се обърне към турските имигранти преди изборите на 24 юни, съобщи президентството. Масовата среща се очаква да бъде единственото свързано с изборите събитие, което Ердоган ще проведе извън Турция.

Ердоган: Турция ще бъде глобална сила

"Събитието "ще се състои в столицата на Босна и Херцеговина на 20 май", каза говорителят на президента Ибрахим Калин пред репортери. „Ердоган ще предаде "посланията си на нашите европейски граждани", допълни той.

Турският лидер обяви президентски и парламентарни избори на 24 юни, година и половина по-рано от предвиденото.

Начало на предизборната битка в Турция

Провеждането на митинга в Сараево идва след като Австрия и Холандия заявиха, че ще забранят всички кампании на турски политици за изборите през юни. В знак на протест Ердоган заяви на 21 април, че страните, които се опитват да подкопаят демократичната борба в своята страна, "ще платят цена". Държавите членки на ЕС, включително Германия, Холандия и Австрия, забраниха подобни митинги в кампанията за миналогодишния референдум за нова система за засилване на правомощията на президентството.

Турция недоволна от Австрия и Холандия, отравяли демократичните ценности

Предсрочните избори са насочени към ускоряване на прехода в страната към нова президентска система с пълни изпълнителни правомощия, които критиците се опасяват, че ще доведат до „еднолично господство“.Около три милиона турци, живеещи в Европа, имат право да гласуват на предстоящите избори. Половината от тях живеят в Германия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.