Виена и Амстердам подчертаха, че Анкара не трябва да агитира турските малцинства в страните им

Турция реагира остро срещу Австрия и Холандия, които обявиха, че всякакви възможни кампании на партиите за изборите през юни няма да бъдат приветствани, тъй като ще навредят на "демократичните ценности". Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви избори за 24 юни, с което изтегли гласуването с година и половина по-рано от предвиденото. Както Австрия, така и Холандия обявиха, че правителствата няма да приемат всякакви евентуални кампании на турски политици в тези европейски държави.

Ердоган разкритикува САЩ и обяви начало на операцията в Сирия (ВИДЕО)

"Ясно е, че министър-председателите на Австрия и Нидерландия не се съобразяват с демократичните ценности", написа в Туитър министърът по въпросите на ЕС Йомер Челик.

Може ли държавата да предотврати влизането на радикален ислям у нас?

"С този подход Австрия и Холандия отравят демократичните ценности в собствените си страни, като по този начин спомагат за разпространяването на расистки политически движения, враждебни към ценностите на Европейския съюз", каза той, призовавайки за здрав разум.

Ердоган обвини Запада, че подкрепя терористи

Предсорчните избори ще ускорят прехода към нова президентска система, за която критиците се опасяват, че ще проправи пътя за еднолично управление. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви в петък, че свързани с кампанията събития няма да бъдат "добре дошли" и няма да бъдат позволени.

Йълдъръм: Ако САЩ искат да се научат на честни избори, да дойдат в Турция

"Турското ръководство при Ердоган от години се опитва да използва като инструмент за постигане на целите си общности с турски произход в Европа, така е за кампаниите на Ердоган и за тези на поддръжниците му", каза Курц.

Австрия забранява политически митинги за изборите в Турция

Холандският премиер Марк Руте каза още, че кампаниите в Холандия са "нежелателни".

"Това са турски избори, така че кампанията трябва да остане в Турция", каза той, като предупреди, че всякакви кампанийни прояви на турски политици биха били предизвикателство срещу обществения ред в Холандия. Миналата година отношенията на Турция с някои от държавите-членки на ЕС, включително Германия, Австрия и Холандия, се обтегнаха, след като бяха забранени митингите преди конституционния референдум, спечелен от Ердоган.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.