Ще доведе ли до напрежение сред мюсюлманите идеята за образователен ценз за имамите?

"Одобрявам идеята на държавата да наложи финансов и образователен ценз за имамите. Това ще предотврати влизането на радикалния ислям в България", заяви в студиото на „Здравей, България бившият главен мюфтия Недим Генджев.

Изказването му бе по повод намерението на държавата да промени финансирането на вероизповеданията у нас и да сложи край на чуждестранните парични потоци в духовните ни училища.

И добави: „В момента НАП слага ръка на основните вакъфския имоти в „Малинова долина” и други места. Даже правителството да им даде някакви пари, те осново ще се върнат в нашата държава”. Той изчисли, че мюфтийството не е плащало данъци върху имоти за над 6 млн. лв.

Мюфтийството: 10 млн.лв. годишно са нужни за поддръжка на исляма у нас

По думите на бившия главен мюфтия Недим Генджев, у нас идват да преподават имами, обучени в Турция. А имамите, които се обучават в България, заминавали да работят в чужбина. Причината – в Германия получавали по 3000 – 4000 лева.

„В България затвориха 666 джамии, защото не плащат заплати на имамите. Затова те заминаха да работят на запад”, заяви бившият главен мюфтия Недим Генджев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.