Готови ли са косовските албанци и сърби да преодолеят различията си?

В Темата на NOVA Ина Гълъбова разказва за цената на независимостта и европейските надежди, а във фокуса на вниманието е Косово. Европейският съюз обмисля дали да отвори вратите на клуба на богатите и успелите за нови членове - на опашката вече чакат Сърбия, Албания, Македония, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина. Кандидатурата на Косово е най-спорна за Европа, защото Сърбия, както и пет страни от ЕС, не признават съществуването му като самостоятелна държава. Каква е причината и готови ли са косовските албанци и сърби да преодолеят различията си?

БАЛКАНИТЕ БЕЗ ГРАНИЦИ: Шефът на парламента в Македония пред NOVA

"В Косово, както и в останалата част на Балканите, нормалността идва с бавни стъпки, а съпътстващите я събития често не са такива, каквито изглеждат на повърхността. Проблемите тук не се изчерпват с етноса. Понякога той е претекст за по-сложните зависимости, в които парите и властта дирижират втория план на действието", разказва авторът Ина Гълъбова.

Според статистически данни в Косово живее най-младото население в Европа. Половината от почти двата милиона косовари са под 25-годишна възраст. Десет години, след като държавата обявява независимостта си, тя е призната от 110 страни по света. Сърбия и Русия казват "не" на самостоятелния статут на Косово.

"БАЛКАНИТЕ БЕЗ ГРАНИЦИ": Босна - между болката от войната и мечтата за Европа

От страните в Западните Балкани Косово остава единствено с визов режим. И досега гражданите на Косово разчитат на Шенгенска виза, за да пътуват в Европа.

В опит да даде отговор на въпроса каква е цената на независимостта за Косово, екипът на NOVA ще потърси различните гледни точки по въпроса.

Привиден ли е мирът в Косово - гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.