Жозеф Дол е в София за срещата на върха на европейските десни

Двете най-големи европейски партии - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, започват срещи на високо ниво в София в сряда.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

ЕНП и ПЕС събират премиери, президенти и опозиционни лидери от общността в резиденция „Бояна” и в музея „Квадрат 500”.

Европа не познава достатъчно добре Западните Балкани. Ние имаме общ географски район и в наш интерес е това да е един сигурен и проспериращ регион. Това е целта на днешната среща в София”. Това заяви председателят на ЕНП Жозеф Дол след пристигането си в „Бояна”.

Той подчерта, че корупцията е проблем, който трябва да бъде преодолян.

 

Борисов: Взаимният ангажимент на ЕС и Западните Балкани към реформи трябва да продължи (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Европа ще подкрепи Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз", каза още Дол.

На срещата присъстваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. 

Трябва да работим здраво за Западните Балкани. Имаме нужда от политическа стабилност, от ясни действия срещу тероризма и да се справим с нелегалната миграция”, заяви председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Според Борисов пък нищо не струвало на Общността да помисли за шестте страни като за една - все едно със 17 млн. души население и 100 млрд. евро брутен вътрешен продукт.

Западните Балкани имат да наваксват. Но, ако не ги прегърнем, няма защо да се сърдим, че влиянието там ще е на Русия, САЩ, Саудитска Арабия”, коментира българският премиер.

На семейно-политическата среща преди официалната вечеря дойдоха и бившият италиански премиер Силвио Берлускони и сръбският президент Александър Вучич. Германският канцлер Ангела Меркел нe присъства заради проблеми с полета й до София.

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. NOVA ще следи събитията в специално студио и ще информира зрителите си за случващото се през целия ден.

Nova.bg ще излъчи на живо пресконференцията на участниците в срещата, която ще започне в 15.00 ч.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.