Шефът на Facebook се съгласи да отговори на въпроси по скандала с „Кеймбридж Аналитика“

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг се съгласи да се срещне с членовете на Европейския парламент при затворени врати, за да отговори на въпроси по скандала с „Кеймбридж Аналитика“ (КА).

Закриват фирмата, използвала лични данни от Facebook

Високопоставени евродепутати "се съгласиха, че Марк Зукърбърг трябва да излезе с ясна декларация за положението в Европейския парламент", гласи изявление на председателя на парламента Антонио Таяни.

Срещата ще се състои "възможно най-скоро, надявам се вече следващата седмица ", каза Таяни.

Закритата среща с най-старшите депутати в парламента ще разгневи европейските законодатели, които се надяваха да подложат Зукърбърг на тежък разговор, подобен на 10-часовия в Конгреса на САЩ миналия месец.

Етичен хакер: Facebook узаконява продажбата на лични данни

Таяни поканил Зукърбърг, заявявайки, че 2,7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала за обмен на данни, заслужават пълно обяснение.

Посещението на Зукърбърг идва в момент, когато ЕС въвежда внезапни нови правила за защита на данните по-късно този месец, които от Facebook заявиха, че ще спазват.

По-рано този месец от Facebook допуснаха, че данните на до 87 милиона потребители може да са били похитени от „Кеймбридж Аналитика“ , която фирма е работила за американския президент Доналд Тръмп по време на неговата кампания през 2016 г.

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес