При сериозни мерки за сигурност у нас вече пристигнаха Меркел, Макрон, Тереза Мей, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер

Историческа среща на върха в София. Лидерите на 28-те държави в Евросъюза, без Испания, сядат на една маса с лидерите от Западните Балкани. При сериозни мерки за сигурност у нас вече пристигнаха Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Тереза Мей, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Как започна срещата на върха?

Определят срещата като историческа не само за България, но и за цяла Европа по няколко причини. В този формат, с тези теми, последният подобен форум е бил преди 15 години.

Общо 28 евролидери уважиха София, като всяка от държавите е представена или на ниво премиер, или държавен глава.

Изключение направи единствено Испания. Те обаче изпратиха посланик, което е положителен сигнал.

Първоначално иновациите бяха темата на дневния ред. Лидерската среща обаче трябваше спешно да обсъди споразумението с Иран и отношенията със Съединените щати.

„Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация. Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли - с такива приятели не ти трябват врагове. Искам лидерите да препотвърдят, че Европа ще се придържа към споразумението, докато Иран също се придържа”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.    

Горещият картоф обаче остава Косово. Официално пет от държавите в ЕС не признават независимостта на страната.

„Беше изключително трудно, хич не им се занимава на нашите хора с тази работа, имаме си достатъчно проблеми в Европа, но накрая се съгласиха и я приеха изключително присърце. Това се дължи най-вече на канцлера на Германия Ангела Меркал, която не знам дали след време ще вземе Нобелова награда, но за Балканите има какво да й благодарим”, заяви Бойко Борисов.

И докато за едни срещата се превърна кулминация на председателството, за други беше генерална репетиция.

Среща приключи символично с посланията на всеки един от политиците върху масата за преговори.

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. NOVA ще следи събитията в специално студио и ще информира зрителите си за случващото се през целия ден.

Nova.bg ще излъчи на живо пресконференцията на участниците в срещата, която ще започне в 15.00 ч.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.