Страната върви към предсрочни избори

След срещата си с италианския президент Серджо Матарела Джузепе Конти отказа да стане премиер. Той бе номиниран за поста от антисистемната партия "Движение 5 звезди" и крайнодясната Северна лига.

Италианският президент връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конти

53-годишния юрист, който е нов в политиката, бе определен в сряда и трябваше да потвърди номинацията и да представи списък с министрите на президента за одобрение.

"Мога да ви уверя, че употребих максимум усилия и внимание, за да завърша успешно тази цел и го направих в климат на пълно сътрудничество с лидерите на политическите сили, които ме номинираха", заяви Конти пред пресата, пише БГНЕС.

Професор по право е кандидат за премиер в Италия (ВИДЕО)

По-рано президентът на Италия Серджо Матарела обяви, че ако се поставят условия, няма да даде одобрението си за новия кабинет, предложен от спечелилите изборите партии. Той  е отхвърлил кандидатурата за министър на икономиката на 81-годишния икономист и евроскептик Паоло Савона.

Президентът на страната ще вземе решение за провеждането на предсрочни избори в най-близко време. 

"В най-скоро време ще взема решение за провеждането на предсрочни избори като взема предвид изискванията на някои политически сили и мнението на парламента", каза Матарела. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.