Тереза Мей разкри плановете си за временно споразумение с ЕС за митническата регулация след излизането от ЕС

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей разкри плановете си за временно споразумение с ЕС за митническата регулация след Brexit. Това се случва, след като отпаднаха всички опции за решаване на проблема с границата с Ирландия. Засега като компромисен краен срок бе посочена 2021 година.

Така нареченото предложение за обратна връзка бе публикувано малко след разговорите в последната минута с министъра по Brexit Дейвид Дейвис, за когото се говори, че не е съгласен на такова решение, освен ако то не е ограничено във времето.

БЮДЖЕТЪТ НА ЕС: Мислят как да запълнят финансовата дупка след Brexit

Брюксел вече предложи Северна Ирландия да остане част от ЕС, като вариант, за да се избегнат проверките по границата с Република Ирландия след Brexit.

От Лондон обаче заявиха, че подобно нещо е неприемливо и предложи „временно митническо споразумение” за цяла Великобритания, което ще "запази статуквото на търговците по отношение на митническите процеси".

"Евробарометър": Рекордна подкрепа за ЕС въпреки Brexit

Тереза Мей се надява да реши проблема чрез сделка между ЕС и Великобритания, но също така е съгласна, че се нуждае от резервен план, ако нещата се разпаднат.

„Обединеното кралство заяви ясно, че ще е нужно временно митническо споразумение, което да е ограничено във времето”, се казва в документ.

„Великобритания очаква бъдещата сделка да бъде факт до края на декември 2021 г. най-късно”, това е година след края на пост-Brexit периода.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.