Ще се увеличи ли вноската на всички страни-членки?

Как Европейският съюз ще запълни дупката от над 12 милиарда евро след Brexit? Европейската комисия представя плана за бюджет след 2020 година, а очакванията са да поиска увеличаване на членските вноски и намаляване на кохезионните фондове.

Европейската комисията предлага  увеличаване на бюджета, който да съответства на 1,1% от брутния национален доход. Досегашният беше 1%. Новата бюджетна рамка орязва със 7% кохезионните фондове, от които страни като нашата са сред най-облагодетелстваните. 

Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Brexit?

Брюксел планира да запълни дупката от Brexit с увеличаване на вноските и орязване на някои европейски програми на принципа половина на половина. Тоест – да ореже фондовете и да увеличи вноската от 27-те оставащи страни-членки.

България, чиято годишна вноска е около 400 милиона евро, е принципно съгласна и ще запази съотношението за всеки даден лев да получава три както досега. Не всички страни обаче са съгласни да дават повече. Холандия, Австрия и скандинавските държани са против. Това е и една от най-чувствителните теми в предложения бюджет.

„Искахме да представим предложение, което да даде солидна база за дебат. Новият бюджет ще вдигне вноските, за да отговорим на предизвикателствата. Ще създадем нови инструменти, за да стабилизираме инвестициите и избегнем критични ситуации. Обвързваме бюджета с върховенството и предлагаме общо предложение, което не се прицелва към отделни страни”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Брюксел иска да обвърже даването на пари със спазване на върховенството на закона и независима съдебна система, която да защити европейските пари. Комисията визира страни като Полша, Унгария и Румъния, които са нетни получатели и иска да може да блокира европейски средства при неспазване на правилата. Заради съдебната си реформа Варшава дори рискува да загуби глас в Европейския съвет.

Отговорът на тези страни беше, че това е инструмент за изнудване и битката няма да е лесна.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер настоява дебатът за новия бюджетен период да приключи преди европейските избори догодина. Той трябва да бъде приет от отделните страни.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.