Това се казва в съобщение на кабинета на Еманюел Макрон след изявлението на Доналд Тръмп

Франция предупреди в неделя, че "пристъпите на гняв" не биха могли да диктуват международното сътрудничество. Това се случва, след като американският президент Доналд Тръмп рязко отхвърли съвместно изявление, договорено след изпълнена с раздразнение среща на върха на Г-7 в Канада. 

СРЕЩАТА НА Г-7: Тръмп подписа, а после се оттегли от общото комюнике за търговията

"Международното сътрудничество не може да бъде диктувано от пристъпи на гняв и забележки. Ние прекарахме два дни в изготвянето на съвместно изявление и ангажименти. Ние се придържаме към тях и всеки, който се отрича от тях, показва непоследователност и противоречивост. Нека бъдем сериозни и достойни за нашия народ. Ние поемаме ангажименти и ги спазваме. Франция и Европа поддържат подкрепата си за това изявление на Г7", гласи изявление на кабинета на президента Еманюел Макрон до "Франс прес".

Минути след публикуването на съвместното комюнике, одобрено от Тръмп и друга група от седем лидери на среща на високо равнище в град Квебек, американският лидер съобщи в Twitter, че оттегля подкрепата си.

Г-7 с обща позиция за търговията, различията със САЩ остават

В развихрила се поредица от съобщения в Twitter от борда на Еър Форс 1 по пътя към Сингапур за историческа среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, Тръмп обвини домакина на срещата на върха, канадския премиер Джъстин Трюдо, че е "много нечестен".

Той реагира на декларацията на Трюдо, че канадците „няма да бъдат командвани“ и ще отвърнат на наказателните американски мита върху вноса на метали с „еквивалентни мита“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.