Върховният съд на Испания постанови 5 години и 10 месеца затвор за Иняки Урдангарин

Върховният съд на Испания даде 5 години и 10 месеца затвор за Иняки Урдангарин, съпругът на инфантата Кристина, която е сестра на крал Фелипе VI. Зетят на монарха е бил свързан с финансова измама. Иняки Урдангарин обжалва решението на съда в Палма де Майорка, който преди това осъди съпругата му Кристина 6 години и 3 месеца затвор, информира БГНЕС. 

Испанският съд е оправдал сестрата на краля в дело за измама

Изслушването по делото за злоупотреба с държавни средства започна на 11 януари 2016 г. и приключи на 22 юни същата година. Общо 17 души свидетелстваха по делото, включително инфантата. Член на испанското кралско семейство се явява за първи път на подсъдимата скамейка. 

Подсъдимата испанска инфанта: Мъжът ми вземаше всички решения

Според прокурорите, Фондация „Ноос“, в управлението на която са Иняки Урдангарин и бившият му бизнес партньор Диего Торес, е само прикритие за получаването на крупни суми от бюджетите на Балеарските острови и Валенсия и тяхното по-нататъшно прехвърляне на тясна група от хора. Институтът, според разследването, силно е завишил стойността на договори с местните власти за провеждане на различни спортни събития и след това е направлявал средствата към търговски дружества. Предполага се, че по този начин са били присвоени повече от 6 милиона евро. 

Испанският крал лиши сестра си от титлата "херцогиня"

След изслушването съдът на град Палма де Майорка призна инфантата за невинна по финансовата измама. Зетят на монарха беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор. Той реши да обжалва пред Върховния съд. Прокуратурата заяви, че ще пледира 10 години лишаване от свобода за Урдангарин, който твърди, че е невинен. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.   

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес