Остава надеждата да се намери изход от тази ситуация, смята проф. Ангел Димитров

"Като наблюдаваме това, което се случва през последните дни и в Македония, и в Гърция, би било твърде смело да кажем, че нещата са завършени". Това заяви за "Здравей, България" проф. Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие. 

Ще приключат ли споровете между Скопие и Атина с новото име?

"Остава надеждата да се намери изход от тази ситуация, тъй като са замесени много страни", допълни той, като в същото време напомни, че и в двете държави има мощни структури и масови националистически нагласи, които са против.  

"Договорът на Гърция с Македония е много по-добър от този, който ние имаме", смята експертът по българо-македонските отношения Красимир Узунов. По думите му гръцката защита от иредентизъм е много по-добра от нашата, която е пожелателна: "Говори се, че статуята на Конника-воин ще бъде с надпис, че това е наследство от елинистичното минало и ще бъде символ на дружбата между гръцкия и македонския народ. Говори се, че някои от античните паметници може би трябва да заминат за Солун".

Македонският президент: Няма да подпиша сделката с Гърция

"Снощи имаше коктейл "Молотов" върху парламента, излязоха 1500 души - футболните агитки на "Вардар" т.е. групите за натиск. За мен тенджерата под налягане тепърва започва да се подгрява. Не мога да кажа какъв ще бъде резултатът, по-скоро песимистичен, отколкото оптимистичен в тези фанфари", каза той. По думите му при положение, че 61 депутати просто мнозинство могат да сменят името на една държава, става въпрос за един опасен прецедент: "Това означава, че всяко просто мнозинство може да сменя по подходящ начин името на тази държава, както им хареса". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес