Остава надеждата да се намери изход от тази ситуация, смята проф. Ангел Димитров

"Като наблюдаваме това, което се случва през последните дни и в Македония, и в Гърция, би било твърде смело да кажем, че нещата са завършени". Това заяви за "Здравей, България" проф. Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие. 

Ще приключат ли споровете между Скопие и Атина с новото име?

"Остава надеждата да се намери изход от тази ситуация, тъй като са замесени много страни", допълни той, като в същото време напомни, че и в двете държави има мощни структури и масови националистически нагласи, които са против.  

"Договорът на Гърция с Македония е много по-добър от този, който ние имаме", смята експертът по българо-македонските отношения Красимир Узунов. По думите му гръцката защита от иредентизъм е много по-добра от нашата, която е пожелателна: "Говори се, че статуята на Конника-воин ще бъде с надпис, че това е наследство от елинистичното минало и ще бъде символ на дружбата между гръцкия и македонския народ. Говори се, че някои от античните паметници може би трябва да заминат за Солун".

Македонският президент: Няма да подпиша сделката с Гърция

"Снощи имаше коктейл "Молотов" върху парламента, излязоха 1500 души - футболните агитки на "Вардар" т.е. групите за натиск. За мен тенджерата под налягане тепърва започва да се подгрява. Не мога да кажа какъв ще бъде резултатът, по-скоро песимистичен, отколкото оптимистичен в тези фанфари", каза той. По думите му при положение, че 61 депутати просто мнозинство могат да сменят името на една държава, става въпрос за един опасен прецедент: "Това означава, че всяко просто мнозинство може да сменя по подходящ начин името на тази държава, както им хареса". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.