Това каза премиерът преди началото на работната среща по въпросите на миграцията в Брюксел

"България доказа, че като страна на първа линия, може да се справи с бежанския натиск". Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на работната среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, съобщиха от Министерския съвет. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА В БРЮКСЕЛ ВИЖТЕ ТУК

Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС, се дължат както на добрата работа на "Гранична полиция" и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция. 

ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ: ЕК се събира на извънредна среща

Борисов подчерта, че страните от ЕС и тези от Западните Балкани трябва да бъдат защитени. Той припомни позицията на България, която ще изложи и на срещата - незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни. 

Българският премиер заяви, че страната ни показва как успешно може да бъде защитена външната ни граница и да се справи с миграционната вълна. Той ще настоява да бъде намерено съгласие между всички държави членки по темата с миграцията.

ЗАРАДИ МИГРАНТИТЕ: Безредици в НС

Министър-председателят посочи още, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни, тъй като ще им бъде прехвърлена двойна отговорност - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си