За Македония постигнахме най-доброто, което можахме, смята вицепремирът

Ако не вземем общоевропейско решение за миграцията или ще се блокираме дотолкова, че ще се саморазпаднем, или ще разрушим това, което сме изградили. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусията „Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-резултатите“, предаде БГНЕС.

Водещ приоритет е да намерим общоевропейско и дългосрочно решение за мигрантската криза. 68,5 млн. са мигрантите в световен мащаб - най-високата миграционна вълна в историята на човечеството. Искрено се надявам най-после на разум и смелост. Понякога изглеждаме блокирани от страх. Толкова се страхуваме да не се подадем на популисткото движение, че ставаме по-големи популисти. На популизма не може да се отговаря с популизъм - така не можем да го спрем“, заяви Захариева.

Ако не излезем от страха, ако не се събудим, не ни чака нищо добро. По време на председателството изненадахме с нивото на амбиция на програмата ни. Никога досега не сме показвали, че България всъщност е амбициозен член на ЕС и има идеи за общоевропейски решения не само в национален аспект, допълни Захариева.

За Македония постигнахме най-доброто, което можахме. С голяма конкретика, стъпка по стъпка, с времеви хоризонт и с ясен ангажимент на всяка страна членка, обясни още Захариева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.