Тя изтъкна, че няколко бъдещи председателства са поели ангажимент да продължат този приоритет

„Радвам се, че мога да говоря за Западните Балкани и за ролята на България в процеса на присъединяване, ден и половина след като председателствах Съвет „Общи въпроси“, на който за първи път от 2015  г. успя да се постигна единодушие по темата за разширяването. Тази тема е чувствителна за много страни – членки на ЕС, но здравият разум надделя и успяхме да дадем ясна перспектива и ясни времеви граници на две държави – Република Македония и Република Албания. Това е успех за целия Европейски съюз, не само на Българското председателство, но това беше нашият план максимум и се радвам, че успяхме да го изпълним.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на изнесено заседание на групата на Европейските консерватори и реформисти, която се проведе днес в хотел „Балкан“ в София.

Министър Захариева направи кратък анализ на ситуацията в региона и на постигнатото от България по време на нейното Председателство на Съвета на ЕС. „Мисля, че най-важното, което направихме, е, че успяхме да отблокираме тази блокирана тема – европейската перспектива на страните от Западните Балкани – заяви тя. -  В началото не беше лесно да убедим всички 28, че това е важна тема за цяла Европа. Но вярвам, че сега лидерите са на мнение, че границите на сигурността на ЕС не приключват с границите на страните членки. Ще добавя и темата за дигитализацията, за младите хора, за бъдещето и за вярата в Европейския съюз. В тези държави е най-проевропейски настроеното население в Европа – с над 75 %.“

Според министър Захариева фокусът върху Западните Балкани през последните шест месеца е стимулирал лидерите в тези страни да започнат да решават проблеми, оставени отворени с десетилетия, както и да ускорят темпа на реформите и изпълнението на условията, необходими за започване на преговори за членство или за отваряне на определени глави. Тя изтъкна, че за първи път от 15 години е имало Среща на върха в София с участието на лидерите на ЕС и лидерите от Западните Балкани, както и че по време на Българското председателство са били проведени над 60 срещи и съвети със страните от Западните Балкани и европейските партньори. В края на шестте месеца разполагаме за първи път с ясен план и стратегия за свързаност и източниците за финансиране на страните от Западните Балкани, заяви първият ни дипломат. 

„Най-важното сега е да не губим фокуса от Западните Балкани и, въпреки че през тези месеци бяха постигнати много успехи – като Договора за приятелство,  добросъседство и сътрудничество с Република Македония и постигнатото споразумение между Скопие и Атина за името, решаването на граничния спор между Черна гора и Косово, както и продължаващият диалог между Белград и Прищина, има още много отворени въпроси и много работа“, изтъкна Захариева, уточнявайки, че няколко бъдещи председателства са поели ангажимент да продължат този приоритет на Българското председателство.