До излизането на Великобритания от ЕС остават само девет месеца

Над 30 консервативни депутати подписаха писмо с искане Тереза Мей да "прояви твърдост" в преговорите за Brexit, засилвайки натиска върху нея преди напрегнато правителствено заседание, предаде Ройтерс.

Мей обещава да преодолее дълбоките разделения между министрите в нейното правителство на среща в провинциалната й резиденция следващата седмица и да излезе с план за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз - стъпка, необходима за напредък в преговорите за Brexit.

Законът за Brexit е приет, Великобритания може да напусне ЕС

Писмото на консервативните депутати засилва натиска върху министър-председателката, която досега не проявява желание да представи подробни планове за излизането от ЕС заради разногласията в нейното правителство по условията на най-голямата външнополитическа промяна за Великобритания от десетилетия.

В писмото с дата 29 юни се отправя призив към Мей да "покаже смелост и лидерство спрямо тези, които се стремят да подкопаят изричната воля на британския народ на референдума през 2016 г.".
"Нашето напускане трябва да бъде пълно. Ние не трябва да оставаме обвързани с институциите на ЕС, ако това ограничава нашата възможност да упражняваме суверенитета си като независима държава. Всичко по-малко от това ще бъде отслабване на нашата демокрация. Великобритания трябва твърдо да отстоява позицията си", се казва в писмото.

Лондон обяви правилата за чужденците на Острова след Brexit

В него депутатите изреждат какво няма да приемат, включително удължаване на преходен период след 31 декември 2020 г., оставане в митнически съюз и сделка, която не обвързва плащането на сметката за раздялата с получаването на добро търговско споразумение.

До излизането на Великобритания от ЕС остават само девет месеца.

Българите и румънците във Великобритания са се увеличили с 80% за 3 години

Мей също така е подложена на натиск от Брюксел да представи виждането си за бъдещите отношения и да предложи начини за изпълнението на обещанието за предотвратяване на връщане към твърда граница на остров Ирландия.

Липсата на предложение за това как да се поддържа почти невидима граница между британския район Северна Ирландия и членуващата в ЕС Ирландия блокира преговорите за Brexit, като увеличава недоволството сред другите лидери от общността.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.