Това съобщи генералният директор на Френската служба за защита на бежанците

Франция ще приеме 132 бежанци от корабите на двете хуманитарни организации - "Акуариус" и "Лайфлайн", спасили мигранти в Средиземно море, заради които страните членки влязоха в спор рез юни. Това съобщи генералният директор на Френската служба за защита на бежанците Паскал Брис, цитиран от "Франс прес" и БТА. 

Корабът "Акуариус" акостира на 17 юни във Валенсия, Испания, след като Малта и Италия отказаха да приемат спасените на него над 600 мигранти. Малта прие на 27 юни кораба "Лайфлайн" с над 200 мигранти.

Франция ще приеме част от мигрантите на борда на хуманитарния кораб "Lifeline"

Мисия на френската служба за бежанците е била във Валенсия и Малта и се срещнала с бежанците и мигрантите, които са изявили желание да заминат за Франция. Членовете на мисията са решили, че Франция ще окаже защита на 80 души от "Акуариус" и на 52 души от "Лайфлайн".

Доклад на шест френски организации за защита на правата на мигрантите, разпространен днес, посочва, че през 2017 г. във Франция рязко се се увеличили случаите на изпращане на деца мигранти във френски центрове за задържане, предадоха световните агенции. Задържани са били 304 деца заедно със 147 семейства. За сравнение през 2016 г. са били задържани 179 деца заедно с 88 семейства. В доклада се отбелязва, че задържането често пъти е било в деня преди депортирането на децата и техните семейства. 

Франция ще помогне на Испания за мигрантите на кораба "Акуариус"

Френските закони постановяват задържане на деца мигранти заедно с техните родители, за да се избегне разделяне на семейства, както се случва в САЩ. Френски опозиционни депутати настояват в законите за имиграцията да се включи забрана за задържане на деца мигранти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.