Паралелно се провежда и бизнес форум

Среща на върха на групата за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа започва днес. Срещата е в София и събира правителствените ръководители на 16 европейски държави и китайския премиер Ли Къцян. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Седмата годишна среща събира заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и на Китайската народна република.

В тазгодишната рамка България и Китай определиха четири потенциални приоритетни области за икономическо сътрудничество за 2018 г.: високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство; туризъм.

Посланието от срещата на формата "16+1" в София е: ние не сме против обединена Европа и не искаме нейното разделяне.

В петък, на съвместна пресконференция с китайския си колега Ли Къцян, премиерът Бойко Борисов заяви: Важното послание на премиера Ли Къцян от София е, че форматът „16+1“ не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, китайските инвестиции могат да помогнат за развитието на страните от Централна и Източна Европа.

"Форматът „16+1“ не цели разделяне и цепене на съюза, а колкото е възможно по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС", добави той. 

Програмата на събитието предвижда пленарна среща на правителствените ръководители и секторни заседания в почти всички области на сътрудничеството -инфраструктура, енергетика, технологии, туризъм, култура, човешките контакти.

На съпътстващия официалните разговори бизнес форум се очаква да присъстват около 1000 бизнесмени от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайска делегация.

Престижният международен формат дава възможност за активизиране на отношенията между всяка от участващите страни, както и на регионалното сътрудничество.

Президентът и китайският премиер на официална вечеря (ВИДЕО+СНИМКИ)

„2018 година е изключително важна за България по отношение на инициативата 16+1. За първи път тази среща между държавните ръководители ще се проведе у нас. Това е освен признание, и изключителна възможност за България. Възможностите, които дава тази среща, е България да се представи като изключително атрактивна дестинация за инвестиции, както и възможността на нашият бизнес да предложи своите стоки и услуги, които са изключително качествени. Това е ясен сигнал към китайските инвеститори, че с България може да се работи. Проучването приключи. Аз съм сигурен, че оттук нататък нещата с китайските инвестиции ще се развиват изключително добре, тъй като в момента стокообменът ни е добър – около над 4 млн. евро., но липсват китайските инвестиции у нас. Аз съм сигурен, че това ще се промени. След тази среща до края на месеца всяка седмица в Министерството на инокомиката ще има китайски представители с конкритни предложения”, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов.

София беше избрана за домакин на формата „16+1“ в конкуренция с Чехия и Хърватия по време на предишната, Шеста годишна среща, която се проведе в Будапеща през ноември 2017 г. 

Очаква се срещата да завърши с общ заключителен документ „Насоки от София”.  

Паралелно с лидерската среща ще се проведе и бизнес форум. Очаква се да присъстват 200 китайски компании и около 600 представители на европейския бизнес.

Премиерът на Китай Ли Къцян пристигна у нас още на 5-ти юли. Това е първата му визита в България, както и първото посещение на китайски министър-председател от 18 години насам. 

А срещата, очаквано, налага ограничения в придвижването през днешния ден. Ограничен ще бъде достъпът до централната сграда на НДК. Затворен ще бъде и Билетният център, както и клуб „Перото”. 

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.