Възможно е да я атакуват собствените й депутати

Възможно е членове на Консервативната партия на Тереза Мей да са си осигурили подкрепата на достатъчен брой свои депутати за задействане на вот на недоверие към британския премиер, заяви политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг, след като двама от министрите подадоха оставки, предаде Ройтерс.

Оставката на министъра за Brexit - плесница за Тереза Мей

"Има непотвърдени слухове, че консервативните депутати са достигнали вълшебното число от 48 писма за внасяне на вот на недоверие", написа Кюнсбърг в Туитър.

Вот на недоверие може да бъде задействан, ако 15 процента от консервативните депутати напишат писмо до председателя на парламентарната си група. В момента Консервативната партия има 316 депутати, което значи, че са нужни 48 от тях за оспорване на позицията на Мей. Парламентарната група ще заседава по-късно днес.

Представител на Мей заяви за телевизия Скай нюз, че Мей ще се съпротивлява на процедура за вот на недоверие от собствената й партия, предаде ТАСС.

ЧАСОВЕ СЛЕД ДЕЙВИС: Борис Джонсън подаде оставка

Тереза Мей заяви, че Великобритания няма да организира референдум за споразумението по Брекзита, нито ще се опитва да отложи датата на излизане на страната от ЕС въпреки оставките на министъра за Брекзита Дейвид Дейвис и външния министър Борис Джонсън, предаде Ройтерс.
Мей заяви това в парламента в отговор на въпрос от депутат лейбърист дали властите ще организират всенародно допитване, след като според социологическо проучване 69 процента от британците са недоволни от начина, по който властите водят политиката по Брекзита, а в кабинета има разногласие по стратегията, отбелязва ТАСС.

Британският министър по Brexit подаде оставка

"Няма да направя това, защото британският народ вече гласува (на референдума за Брекзит). Този парламент даде на хората правото да гласуват и те направиха избора си. Те искат правителството да осъществи избора им на практика", заяви Мей.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.