Това гласи изследване на Фондация „Фридрих Еберт", проведено у нас от "Галъп"

Българските младежи са първенци на Балканите по прекарване на свободното време в почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са на мащабно социологическо проучване, което Фондация „Фридрих Еберт“ проведе в първото полугодие на 2018 г. сред всички бивши социалистически или близки до социализма страни на. В България изследването бе проведено от „Галъп интернешънъл“ сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години по метода лице в лице. Стандартно отклонение: ± 3.5 при 50% дялове.

За какво се ползва времето

83% от младите българи казват, че използват свободното си време най-вече за релакс, 44% - за социализация, a 36% - за спорт. Едва 5% отделят част от свободното си време за дейности, свързани с личностно развитие. Запитаните са дали повече от един отговор, затова и процентите надхвърлят сто.

За сравнение, в съседна Македония младежите също прекарват 83% от свободното си време за почивка. Страната обаче е първенец по дял на отговорите в категорията „личностно развитие“ – 17%. Делът на този тип отговори е двуцифрено число (между 12% и 17%) във всички страни от бивша Югославия с изключение на Косово (7%).  В Румъния този дял е 15%. Албания пък има дял колкото България – 5%. Така Косово, България и Албания показват най-ниските нива.

В проучването се посочва, че има връзка между интересите на младежите и икономическото състояние на страната, в която живеят. По-голямо влияние обаче оказва семейната среда.

За какво се ползва интернет

Голяма част от свободното време на младите на Балканите е отредена за интернет. В България нивото за ползване на интернет за училище, работа или образование е по-ниско от средното. 46% от младите българи твърдят, че често ползват интернет за такива дейности, при 56% средно за региона.

Като цяло прави впечатление, че голямата част от младежите у нас и на Балканите приемат интернет повече като пространство за контакти и развлечение, отколкото като източник на информация или средство за осъществяване на ежедневни задачи и дейности, свързани с работа, училище и получаване на знания. Това е очаквано заради възрастта. 

 Изводите са от мащабно социологическо проучване, което Фондация „Фридрих Еберт“ проведе в първото полугодие на 2018 г. сред всички бивши социалистически или близки до социализма страни на. В България изследването бе проведено от „Галъп интернешънъл“ сред 1016 младежи на възраст между 14 и 29 години по метода лице в лице. Стандартно отклонение: ± 3.5 при 50% дялове.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.