Защо световните лидери влязоха в скандал за зависимости от Русия?

"Това, че Доналд Тръмп разклаща НАТО и алианса с ЕС, не може да достави по-голямо удоволствие на неговия руски партньор Владимир Путин", заяви за "Здравей, България" бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. 

По-рано американският президент нападна Германия с думите, че тя е зависима от Русия заради "Северен поток". Една от основните теми на срещата на държавните лидери в Брюксел е искането на Тръмп страните-членки на НАТО да отделят по 4% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

НАТО: Няма условия за стратегическо партньорство с Русия

ЖЕГА В НАТО: Тръмп е поискал 4% за отбрана от страните-членки (СНИМКИ)

"Трябва да се притесняваме, защото това не е тон в един Алианс. И не е тон между партньори", коментира Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика, по повод поведението на Доналд Тръмп по време на срещата на НАТО. 

НАТО ще реагира на "хибридна война" като на въоръжено нападение

"Средствата за отбрана няма как да бъдат сравнени. Разходите за отбрана за страни като България са износ на брутен продукт, защото ние почти всичко го внасяме, с изключение на заплатите на военнослужещите. Докато разходите за отбрана са приход за американската икономика и за тези, които произвеждат оръжия. Това не е партньорско и не е справедливо", категоричен беше той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.