Барак Обама също отдаде почит към делото на покойния

Днес се навършват 100 години от рождението на Нелсън Мандела. Кръглата годишнина стана повод народни представители, членове на Групата за приятелство с Република Южна Африка, да изразят своето уважение и почит към първия избран с всеобщо гласуване президент на Южноафриканската република, предаде БГНЕС.

Килията на Нелсън Мандела става хотелска стая (СНИМКИ)

„Мандела е сред най-изявените противници срещу апартейда. През 1962 г. е осъден на доживотен затвор и прекарва в него 27 години“, припомни народният представител Александър Иванов, председател на групата за приятелство с Южна Африка.

Южноафриканците отбелязват Международния ден на Нелсън Мандела

След освобождаването му през 1990 г. Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 г.

Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на борба с бедността и неравенството в страната

„Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда през 1993 година и е почетен с български орден „Стара планина“ през 2008 г. Г-н Мандела е автор на книгите „Няма лек път към свободата“, „Готов съм да умра“ и редица други. Мандела почива на 5 декември 2013 г. на 95-годишна възраст. Погребан е с държавни почести и паметта му е почетена от всички световни лидери“, подчерта още Иванов.

Обама ще изнесе лекция по случай 100 г. от раждането на Мандела

Барак Обама, първият чернокож президент на САЩ, също отдаде почит към делото на покойния Нелсън Мандела на церемония по случай 100-годишнината от рождението на първия чернокож президент на ЮАР, съобщава БТА.

В реч пред хиляди хора, събрали се на стадион за крикет в Йоханесбург, Обама каза, че повече от четвърт век, след като Мадиба - прозвището на Мандела - излиза от затвора, се налага отново да се заявява, че "хората от всички раси, жени и мъже, са еднакви".

"На 100-годишнината на Мадиба сега ние стоим на кръстопът. Това е един момент от времето, в който две различни визии за бъдещето на човечеството се съревновават за това кои сме и какви трябва да бъдем", каза още той.

Без да споменава поименно приемника си на поста в Белия дом, Обама отправи критики към "политиката на твърдата ръка" и заяви, че политиците, които водят "политика на страх, възмущение и ограничения", действат "с размах, немислим само допреди няколко години". Той отбеляза, че не е човек, който бие тревога, а просто съобщава фактите и предупреди, че отричането на фактите може да подкопае демокрацията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.