Над 1500 мигранти са се удавили от началото на 2018-а в Средиземно море

Над 1500 мигранти са загинали от началото на годината във водите на Средиземно море на път за Европа. Това сочат нови данни на Международната организация по миграцията.

Испания измести Италия и Гърция и стана страната, която приема най-много мигранти тази година. Броят на търсещите нов живот се е удвоил през 2018-а в сравнение с миналата година.

ФИНАНСОВИ СТИМУЛИ: ЕК ще плаща на държавите, приемащи мигранти

Над  22 700 души са пристигнали в Испания от началото на годината досега. От тях близо 20 хиляди са дошли по море. Средно дневно 54 души пресичат испанската граница, а през последните седмици броят им е 220 на денонощие. Загиналите в опит да влязат в страната са близо 300 души тази година. Най-тежка е ситуацията в южната област Андалусия. 1300 души пристигнаха там през последните 3 дни. 

В четвъртък около 700 мигранти от Африка щурмуваха двойната ограда по границата до автономния град Сеута и нападнаха полицаите с негасена вар и екскременти. 22 служители на реда пострадаха при безредиците. Двата испански анклава на територията на Мароко-Сеута и Мелиля често са обект на подобни организирани прескачания. 

Повече от 700 мигранти атакуваха оградата между Мароко и Испания (ВИДЕО)

А кораб с 40 мигранти на борда, в това число и две бременни жени, вече втора седмица е принуден да стои във водите на Средиземно море, след като четири държави отказаха да го приемат. Това е поредният случай на мигранти, които попадат в капана на дипломатическата безизходица за европейската политика по миграция.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.