МВР ще плати за възстановяването на комплекса

Държавата със спешна процедура по обявяване на „Царските конюшни” за паметник на културата.

След пожара в емблематичната сграда в София Министерството на културата все още издирва всички собственици, а един от тях – МВР, ще поеме възстановяването на щетите.

За момента се знае, че са открити 7 собственици на „Царските конюшни”. Собственик на земята и една от сградите е „„Евротрансбилд“ ЕООД. Собственик на друга сграда е Националната художествена галерия. Един от етажите е собственост на МВР. Все още има обаче и неуточнена собственост.

„ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ”: Защо комплексът трябва да бъде запазен?

24 часа след пожара в „Царските конюшни” все още продължаваха спорове чия собственост са изгорелите сгради. 

„Моите данни са, че са на МВР”, обясни Боил Манов, министър на културата.

„Едната сграда, която е разположена перпендикулярно на „Волов”, в географската информационна система излиза, че е собственост на Министерството на външните работи”, потвърди Здравко Здравков, главен архитект на София.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПОСТРОЙКИТЕ СЛЕД ПОЖАРА

После разминаването се оказа техническа грешка и само част от изгорелите площи са собственост на Министерството на вътрешните работи.

„За съжаление информацията в Имотния регистър е откъслечна. За едната част имаме собственост, за другата се извършват проверки. МВР също проверяват какво как е придобивано и стопанисвано”, заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата на София.

Въпреки неизяснената собственост, щетите от пожара ще бъдат поети от МВР. Все още се изяснява и как е пламнал пожарът - умишлено, от небрежност или заради техническа неизправност.

Пожар унищожи почти напълно „Царските конюшни” в София

„Пожарът е тръгнал от горната част – от тавана, покрива и втория етаж. При първоначалния оглед от вишката, не бяха забелязани ел. инсталации, но това, че не са видени тогава, не значи, че няма”, заяви Ивайло Иванов, директор на СДВР. „Имаше информация за влизане с взлом, но вече е доказано, че този взлом е от колегите, които са влезли да гасят”.

„Царските конюшни“ да получат статут на културна ценност разпореди Борисов

Изгорелите сгради са едни от най-ценните в „Царските конюшни”.

„Това са конюшните - най-старата и важна част, наред с другата важна част – автомобилните гаражи на царската фамилия”, обясни Чобанов. 

През февруари тази година Столична община е поискала от Министерството на културата да обяви „Царските конюшни” за паметник на културата. Това обаче не се е случило.

„В закона е разписано, за да дадеш статут на нещо, трябва партньорски да уведомиш собственика, когато има дела кои са собствениците на кой е земята и така нататък, цялата тази „хумористична история”,  забавя всякакви процедури”, обясни министър Боил Банов.

Боил Банов: Бесен съм заради пожара в "Царските конюшни"

От днес обаче ще започне бърза процедура по обявяване на сградите за паметник на културата след среща с премиера Борисов.

„Ще демонстрираме силата на закона. Ако е запалено нарочно, за което имаме основание да смятаме, за да спрат по този инфантилен, отвратителен начин да рушат културното наследство на България”, заяви Боил Банов, министър на културата.

От общината и от министерството готвят и промени в Закона за културното наследство, с които да стимулират и облекчат собствениците на сградите да ги поддържат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.