В следващите дни вълнението ще утихне

Условия за мъртви течения по Черноморието. След няколко дни с бурно вълнение, в следващите 72 часа морето ще утихне. Вълните ще стихнат първо на север, а после и на юг.

ОПАСНО МОРЕ: Как да се предпазим от мъртво вълнение?

През почивните дни максималната височина на вълната ще е едва около половин метър. Всичко това е предпоставка за възникване на мъртви течения, припомнят морските спасители. По охраняваните плажове трябва да се спазват указанията на флаговете.

НЕВИДИМИ ОПАСНОСТИ: Морето вече взе 8 жертви

Дори и при видимо спокойно море, ако флагът е червен, не бива да се влиза във водата, защото е рисковано. А основното правило при евентуално попадане в мъртво течение е да се запази спокойствие и да се плува успоредно на бреговата ивица.

Опасността на мъртвото вълнение е най-вече заради това, че то не е видимо за хората. То се образува най-често след няколко ветровити дни поред.  След това на пръв поглед изглежда, че морето се е успокоило, но в същото време под повърхността водата работи. На моменти дори се вижда как пясъкът се повдига от дъното. Тогава вече водата се прибира от брега към морето.

„Плажуващите трябва да внимават с децата, защото наистина през август морето се прочиства. Има много силни морски бури. По повечето плажове, които са с източно изложение, флагът е червен”, каза спасителят Веселин Илиев.

Той допълни, че когато виждаме дълга вълна, която образува пяна, това означава, че имаме мъртво вълнение.

ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ: Концесиите на 10 плажа може да бъдат отнети

Тази година морето взе десетки жертви , най-вече на неохраняеми плажни ивици , или в обсега на водно-спасителната дейност, но след края на работния ден на спасителите.

Спасителят съветва летовниците да наблюдават шума на вълните – колкото е по-силен той, толкова по-опасно е влизането в морето.

Репортер: Цеца Алексова

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.