Причината е, че чуждите купувачи завишават цените на жилищата в страната

Нова Зеландия забранява на чужденците да купуват имоти. Това ще стане с нов закон, който беше гласуван в парламента в сряда. Целта е да се понижат цените на имотите в страната. 

Защо толкова много хора искат да живеят в Нова Зеландия? ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК!

Законът за изменение и допълнение на инвестициите в чужбина ще попречи на чуждестранните инвеститори да закупят съществуващи имоти в Нова Зеландия.

Нова Зеландия забранява найлоновите торбички

Премиерът на островната държава Джайдин Аридер беше категорична, че смята да спре чуждестранните купувачи. Тя ги обвини за покачващите се цени, които пречат на много новозеландци да си закупят имот, цитиран от Си Ен Ен.

"Ако имате право постоянно да живеете в Нова Зеландия, имате право да купувате тук. Смятаме, че това е изконно право на новозеландците", каза министърът на търговията Дейвид Паркър по време на окончателното обсъждане на законопроекта в сряда.

Държавната фирма "Demographia" определи Окланд, който е най-големият град на Нова Зеландия, като едно от най-скъпите места в света за закупуване на жилище.

Какви са цените на имотите в различните квартали на София?

През последното десетилетие цените на имотите почти се удвоиха, сочат данните на централната банка. През 2018-а те са скочили с повече от 5%. Процентът на собственост сред новозеландците също спада през последните години.

Данните на правителството обаче показват, че чуждестранните купувачи всъщност са малка част от желаещите да си купят жилище в страната. Мнозинството от тях са идват от Китай.

"Не знаем как това ще се отрази на пазара", казва Доминик Стивънс, главен икономист в банковата група "Westpac". Цените на жилищата могат да спрат да се покачват преди края на годината или дори да започнат да падат, прогнозира той.

Новият закон в Нова Зеландия не важи за граждани на Австралия и Сингапур поради съществуващите договорености между страните. Преди да влезе в сила той все още трябва да получи кралското съгласие, което е формалност.

Стажант-редактор: Мариела Иванова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.