Това принуди пътуващите по направлението да търсят алтернативни варианти за придвижване

Напрежение възникна на автогарата в Пловдив. Пътници останаха без превоз до София, след като договорът на превозвача "Витоша експрес", който обслужва линията, е бил прекратен. Оказа се обаче, че контрактът не е сила от един месец и така, в последните 30 дни, фирмата е превозила хиляди хора по маршрута напълно незаконно. От компанията пък твърдят, че все още са в предизвестие и возят легално. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ КОЛАНИ В АВТОБУСИТЕ: В колко от тях ги има?

"Към момента имаме предизвестие за прекратяване на договора. Ако ние не превозваме пътници от Пловдив до София и от София до Пловдив, никой няма право", категоричен е управителят Тихомир Асенов. Според него всичко се случва заради конкурента фирма, която обаче отказа да назове.

В четвъртък сутрин на Автогара "Юг" е имало акция на "Автомобилна администрация", при която са глобени двама шофьори на автобуси с 200 лева, а за "Витоша експрес" санкцията е 3000 лева. 

От общината твърдят, че за периода от един месец, в който няма нов договор с друг превозвач, за пътниците от столицата до града под тепетата и обратно, са осигурили алтернатива.

Има линии, които започват от София и минават до крайни дестинации, като по пътя имат спирка в Пловдив”, обясни Иван Николов от Дирекция „Транспорт" в Столичната община.

Автобусни превозвачи заплашват с протест

Другата фирма - „Хеброс бус“, която изпълнява част от курсовете от и за София, не може да пусне свои автобуси на място на рейсовете на „Витоша експрес”, защото това би било извън закона.

Скоро по маршрута София - Пловдив и обратно пътниците ще се движат с автобусите на фирма „Бус Перник" за 8.80 лева.

До хаоса се стига след серия от репортажи на „Господари на ефира". От тях институциите разбират, че „Витоша експрес" превозва от София до Пловдив и обратно за 14 лева, въпреки че според договора на обществената поръчка, цената на билета е малко под 7 лева. Сумата скача двойно, след като към нея се добави такса обслужване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.