Ако мантинелата беше здрава, щеше ли да се случи тази трагедия попита в „Здравей, България” адвокатът му

Григор Григоров, шофьорът на автобуса, който се преобърна в дере край Своге, все още не може да си спомни какво е станало в момента на катастрофата. За момента единствените данни за скоростта, с която се е движил автобуса преди инцидента, са от тахографа.

Шефът на АПИ: Проверяваме качеството на всички пътища

"Записващото устройство може да бъде използвано като свидетелство за скоростта, но трябва да има допълнителни данни като информация за спирачен път или чрез изследване на деформации по превозното средство", коментира адвокатът на Григоров Христо Ботев в студиото на „Здравей, България”. Причината е, че тахографът може да покаже скоростта в определени етапи на пътуването, но не и в точния момент преди удара. "Водачът на автобуса вече заяви, че ако е виновен, ще понесе отговорност за поведението си на пътя, но аз ще настоявам за всеобхватно разследване и ако има и други виновни, те също да понесат отговорността", допълни юристът.

Адвокатът на Григоров: Съдът прецени, че няма как да осуети разследването

Ботев дава пример с катастрофа на тежкотоварен автомобил на същото място през април, когато мантинелата е паднала и не е била възстановена. "Ако предпазващото заграждение беше качествено и здраво, щеше ли да настъпи тази трагедия", попита Христо Ботев.

Вижте още във видеото

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.