Заведението се превърна в част от историята на хиляди българи

Легендарната кафе-сладкарница "Феята" в София последва участта на емблематичния ресторант "Ропотамо". Булдозери започнаха разрушаването на заведенито, превърнало се в част от историята на хиляди българи.

"Феята" тъне в разруха. Според приватизационния договор от 1999 г. до девет месеца сградата е трябвало да заработи като заведение, а до три години в нея да бъдат вложени милиони, както и да бъдат открити десетки работни места.

Започна дарителска кампания за изгорялото читалище в Гложене

Сладкарницата е култово за времето си заведение, което привличало софиянци заради модерната си архитектура. Там е сниман и филмът "Два диоптъра далекогледство".

Възстановяват първото българско сиропиталище (ВИДЕО)

Собственик на сградата е "Българска холдингова компания". От фирмата заявиха, че всички са в отпуск и няма кой да коментира какво ще е новото предназначение на бившата сладкарница.

"Тази сграда не е паметник на културата, частна собственост е и собственикът може да я премахне, както прави в момента", заяви архитект Влади Калинов.

ЗАРАДИ ИНВЕСТИТОРСКИ ИНТЕРЕС: Застрашен е още един паметник на културата

През 1998 г. целият жилищен комплекс "Яворов" е вписан в световния регистър за паметници на модерната архитектура. Това разказва дъщерята на архитект Васил Вълчанов - човекът, проектирал "Феята" и изчезналия вече емблематичен ресторант "Ропотамо".

"Не приемаме събарянето. За сградите се водеха дълги битки. Баща ми почина спокоен, че и "Ропотамо", и "Феята" са влезли в ЮНЕСКО", заяви архитект Здравка Вълчанова, дъщеря на Васил Вълчанов.

В момента не са заявени намерения за бъдещо строителство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.