Как артистите стъпват върху древните традиции, за да ги пренесат в бъдещето?

В деня на Съединението за съединението на Пловдив, един град с хилядолетна история, със съвременната европейска култура, разговарят Аделина Радева, актьорът Симеон Алексиев и художникът Атанас Хранов.

133 години от Съединението на България

„Това, че Пловдив е на възраст дори 6000 години е много важен процес за културата. Тя е всеобхватно понятие и влючва голяма част от човешкия живот. По времето на тоталитаризма тя беше превърната в идеология. Като ни връхетя демокрацията, ни заля цунами, което захвърли културата в ъгъла и я зарина в ъгъла на живота”, каза актьорът Симо Алексиев.  

Говори наследникът на Петър Шилев - един от главните дейци на Съединението

Художникът Атанас Хранов е категоричен, че определеният за Европейска столица на годината пред 2019 година град винаги е пазил различния дух и вкуса към различното живеене. 

„Създаването на легенди трябва да е основната дейност на държавата. Тези легенди ще привлекат хората към музеите, галериите и театрите. Затова трябва да използваме събитията във връзка с Пловдив”, каза Хранов.

Над 360 проекта и инициативи ще съпровождат програмата на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Програмата е дело на режисьора Крис Болдуин. Тя е структурирана в четири тематични платформи, свързани с типичните особености на града, с неговото културно наследство, история, темпо на живот, както и с проблемите и със стереотипите за превъзмогване.

Първата – „Сливане“, цели премахване на етническото разделение в града. Нов живот на забравените богатства в Пловдив дава втората платформа – „Трансформиране“. Възрастните предават на младите старите традиции в поредица от събития, наречени „Възраждане“. Четвъртата платформа „Релакс“ насочва жители и гости на града към почивката. Първото събитие от „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще бъде на 12 януари 2019 г.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.