Творецът беше погребан в любимия си град Чирпан

България се сбогува със световноизвестния художник Никола Манев. Той почина на 25 август в Париж, три дни преди да навърши 78-години.  Никола Манев беше погребан в любимия си град Чирпан, където е прекарал детството си. 

„Бих искал моите картини да са отворен прозорец за хората към един по-красив свят!“, каза в едно от последните си интервюта художникът Никола Манев.

Роден в Пазарджик, израснал в Чирпан, но до последно живял и творил в Париж, той не престана да обича България.  И поиска последният му дом да стане любимия Чирпан.

„До последния си дъх той носеше четката в трите си пръста, както той каза: „От там си извадих хляба в живота”. Така ми показваше винаги с трите си пръста. Това са последните му творби. Той имаше голямо сърце. Той казваше: „Така не е хубаво само човек да получава, а също трябва да даваш””, разказва Александър Манев, син на Никола Манев.

Отиде си големият български художник Никола Манев

И така Никола Манев дарява на шест града у нас над 300 свои картини. Завещава на общината в Чирпан своята лична галерия и творбите, които остават вътре.

„Една къща, която е в близост до къщата-музей Пейо Яворов, дворовете са общи. Това ще бъде един ансамбъл, който ще бъде посещаван от много хора и той ще се радва на уважение  и почит и след неговата смърт, завинаги”, коментира Кичка Петкова, кмет на Община Чирпан.

Никола Манев остави зад гърба си над 140 самостоятелни изложби в цял свят. Над 3 000 негови картини са притежание на държавни и частни колекции в 40 страни по света.

Урната с праха му беше поставена в специална ниша сред чемширите в градината на галерията му.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.