Партньорите в управляващата коалиция са постигнали съгласие

Трима нови министри в кабинета „Борисов” 3. Партньорите в управляващата коалиция са постигнали съгласие за три кандидатури за постовете на министрите, подали оставки след катастрофата край Своге.

Главният секретар на МВР Младен Маринов е предложен за министър на вътрешните работи. Сегашният заместник-министър на икономиката Александър Манолев е номинацията за министър на транспорта. А в регионалното министерство на мястото на Николай Нанков е предложена Петя Аврамова - депутат от ГЕРБ, член на регионалната комисия в парламента.

За да стане рокадата факт, първо депутатите трябва да гласуват оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев.

Борисов обяви кои ще са наследниците на тримата министри

Малко повече от час отне на коалиционните партньори да се договорят. И сложиха точка на спекулациите от последните дни. И трите министерски оставки на Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски влизат за гласуване в Народното събрание. На тяхно място ще бъдат внесени номинациите на Младен Маринов, Петя Аврамова и Александър Манолев. Според премиера Борисов политическата отговорност след трагедията край Своге трябва да бъде поета, макар и тримата министри в оставка да нямат персонална вина.

След втората среща съгласието между коалиционните партньори вече е факт. А оставките ще бъдат приети.

„Имаме мнозинство да бъдат подкрепени и трите”, заяви Бойко Борисов.

По думите на премиера стана ясно, че не всички са били на едно мнение.

„Чух много внимателно аргументите на НФСБ и на Валери Симеонов. Има много истина в оценката на министрите. Всяка партия иска да си защитава кадрите, но за това пък ние с Волен Сидеров бяхме на другото мнение и Каракачанов. Не можем да кажем, че имат вина за съответната катастрофа и нещастието и да се направим, че нищо не се е случило, както са правили други мандатоносители”, заяви още Борисов.

А за да няма спекулации, премиерът обяви и предложенията за нов лица в кабинета - Младен Маринов, Александър Манолев и Петя Аврамова. Кандидатът за силовото ведомство  направи и своя първи коментар.

„Досега работих в професионална среда, тепърва ще се сблъскам с политическата работа на МВР, но ще се опитам да оправдая доверието на премиера Борисов”, заяви гл.комисар Маринов.

„Облекчен съм до толкова, доколкото е номиниран Младен Маринов, с когото работим прекрасно и това е продължение, на това, което сме правили”, заяви Валентин Радев.

Не закъсня и позицията на синдиката на служителите в МВР. Този път те нямало да дадат толеранс от 100 дни на новия министър. Надеждите им това да е човек, който познава работата и проблемите на министерството, се оправдаха.

А транспортният бранш очаква приемственост на политиката, водена от Ивайло Московски. 

„Това, че идва от икономиката, може и да е за добро. Надявам се, че новият министър ще продължи политиката на Московски, ще влезе бързо в проблематиката”, заяви Йордан Арабаджиев, представител на превозвачите.

И въпреки видимия консенсус в управляващата коалиция, Волен Сидеров преди срещата заговори за заговор срещу премиера. От негови и чужди – лица от НФСБ и бившия Реформаторски блок.

НОМИНИРАНИТЕ ЗА МИНИСТРИ: Кой кой е?

„Аз започвам да подозирам, че има нещо като заговор срещу премиера и че в това участват хора, които са много близки до него. Тук се готви нещо недобро, липсата на реакция на подобни изявления, на подобни действия на „ощипана мома” и т.н., на подобни етюди, които се разиграват от страна на НФСБ и техният лидер водят до рушене на коалицията”, заяви Волен Сидеров.

Цветанов обаче не вижда заговор срещу премиера и определи подобни тези по-скоро като провокация.

„Тази интерпретация и търсенето на някаква провокация, че има различно мнение или разделение между Борисов и Цветанов, или парламентарната група на ГЕРБ и Борисов – това са несъстоятелни тези”, заяви Цветанов.  

И не пропусна да отговори на атаките на опозицията.

„И тук искам специално да се обърна към Корнелия Нинова да бъде спокойна – няма никакво напрежение между Борисов и Цветанов и няма никакво напрежение между парламентарната група и премиера Борисов”, заяви Цветанов.

От БСП се обявиха против кандидатурите на Петя Аврамова, Младен Маринов и Александър Манолев. И заявиха, че няма да ги подкрепят в парламента. Левицата настоява за оставка на цялото правителство.

Спрямо нагласите, по груби изчисления, се очаква трите министерски оставки да минат в парламента. И ГЕРБ, и опозицията в лицето на БСП и ДПС се очаква да гласуват „за” оставките в пленарната зала, заедно с 12 -те депутати от ВОЛЯ  и един независим, който обикновено гласува в подкрепа на предложенията на управляващите.  Единствено 8-те депутати от НФСБ ще гласуват „против”, въпреки постигнатия консенсус днес след коалиционната среща. Заедно с другия независим депутат в парламента.

Информация: Лора Инджова, Методи Владимиров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.