Главният прокурор призова за промени в НК, засягащи корупционните престъпления

Случаят „Своге” не трябва да се използва за политически цели. Това каза пред депутатите в сряда главният прокурор Сотир Цацаров. Той обеща каквото зависи от прокуратурата, да бъде свършено. И съобщи, че пробите от стария асфалт в злополучния участък ще бъдат изследвани в австрийска лаборатория. Експерти от БАН пък щели да проверяват мантинелите там.

Спецпрокуратурата иззе нови 500 000 лв. по делото „Арабаджиеви“

Изтървана бе една фраза, която звучеше така: „Убихте 17 човека”. Много е лесно да се раздават присъди в тази зала. Ние ще си свършим работата, но не използвайте това за политически цели. Грозно е”, категоричен бе обвинител номер 1 на републиката.

В пленарна зала той каза още, че са необходими изменения в Наказателния кодекс, касаещи корупционните престъпления.

Цацаров потвърди съществуването на два сериозни за държавното обвинение проблема, които често стават причина за забавяне на досъдебното производство. Единият от тях е с експертизите. За пример Цацаров посочи факта, че в страната има цели райони, в които въобще няма съдебни медици. Това водело до свръхнатовареност на Института по криминалистика към МВР.

Шефът на Спецпрокуратурата става заместник на главния прокурор

Вторият проблем бил взаимодействието между прокуратурата и МВР и кадровото обезпечаване на разследването.

Необходимо е предприемане на мерки именно в насока на обучението на разследващите полицаи. От страна на прокуратурата се прави всичко необходимо в тази посока, но без да прехвърляме отговорността, основната тежест е върху МВР“, смята Цацаров.

Той предложи да бъде обмислено и въвеждането на смекчена наказателна отговорност на подсъдими, които са допринесли за разкриването на престъпления.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.