1 млн. души останаха без ток заради стихията

"Флорънс" продължава да бушува край американските брегове и вече взе пет жертви. Ураганът удари Атлантическото крайбрежие на Съединените щати, придружаван от бурен вятър и проливен дъжд. 

Първи две жертви на урагана "Флорънс" (ВИДЕО)

Предупрежденията на властите, че бурята може да е смъртоносна, се оправдаха след няколко трагични инцидента. Майка и бебето й загинаха в дома си. Дърво, съборено от вятъра, паднало върху къщата. Бащата на загиналото дете е в болница с наранявания. Друга жена почина, след като Бърза помощ не успя да пристигне в дома й. Тя получила сърдечен пристъп, но пътят към къщата й бил препречен от паднали дървета и когато успели да стигнат, медиците само констатирали смъртта.

НА ЖИВО: Властите очакват огромна приливна вълна от урагана "Флорънс" (ВИДЕО)

Местните власти организираха спасителни операции, за да бъдат изведени хора, блокирани от придошлите води. Стихията разруши постройки и прекъсна електрозахранването на хиляди домакинства. Тя приближаваше бреговете с пориви до 260 километра в час на моменти и с диаметър от 720 километра.

В окото на бурята са и хиляди наши сънародници.

От няколко дни властите в четири щата по Източното крайбрежие на континента предупреждават, че "Флорънс" е опасна природна стихия, която не бива да бъде подценявана. В градчето Ню Берн около 200 души, които не са се евакуирали, трябваше да бъдат спасявани от пожарникари и войници. Ураганът наводни цели квартали, събори дървета и покриви и прекъсна електроподаването на стотици хиляди абонати.

Гледайте повече във видеото. 

Кореспондент: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.