Президентът коментира номинацията на Младен Маринов за вътрешен министър

Темата за указа за освобождаването на главния секретар на МВР е изчерпана. Така президентът Румен Радев коментира номинацията на Младен Маринов за министър на вътрешните работи. 

Президентът Радев: Няма как да подпиша указ, когато не е спазен законът

Според държавния глава институциите трябвало на най-високо ниво да дават пример за законовост. А решението за конкретните личности зад постовете било на премиера.

"Moят ангажимент е единствено към освобождаването на главния секретар на МВР от неговия пост. И затова искам да се спазва законът. От тук нататък всичко решава правителството", заяви Радев. 

В понеделник коалиционните партньори отправиха официална покана за среща към президента в присъствието на юристи. Управляващите искали разговор, за да се обсъди процедурата, която трябва да съгласуват с държавния глава, така че той да подпише указа за Маринов.

Все още не е ясно кога ще бъдат гласувани министерските оставки

„Мисля, че това е най-добрият начин да се реши въпроса, иначе се насажда допълнително напрежение. Към настоящия момент указът все още не е подписан. Явно се цели нещо по-различно. Обръщаме се чрез медиите към президента за среща. По никакъв начин не желаем конфронтация с него”, заяви Цветанов.

Предвижда се оставките на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски да бъдат гласувани в четвъртък. Всичко обаче зависи от волеизявлението на президента, подчерта Цветанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.