Настоящият комисар по енергиен съюз е първият кандидат от името на ПЕС

Заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович влезе в надпреварата за поста председател на ЕК. Настоящият комисар по енергиен съюз е първият кандидат от името на Партията на европейските социалисти.

За втори път в историята на Европейския съюз новият председател на комисията ще бъде излъчен от партията, събрала най-много гласове на евровота догодина.

Затова и кандидатурите се обявяват толкова рано, а претендентите ще се борят за подкрепа във всяка от страните-членки.

Кандидатурата на 52-годишния Марош Шефчович не е изненада, още през юли той обяви намеренията си. Дългогодишен дипломат, работи в европейски институции от 2004 г., два пъти еврокомисар.

„Преминаваме през няколко обществени промени, които за много хора са плашещи. Говоря за усещането за неравенство, защото придобивките от глобализацията не се разпределят справедливо и пропастта между бедни и богати се увеличава”, заяви Марош Шефчович - зам.-председател на ЕК и кандидат за председател на ЕК.

Кандидат за шеф на ЕК: България изпълни всички критерии за Шенген

За да стигне на финалната права от състезанието, Шефчович ще трябва да се пребори и на вътрешнопартийните избори в Лисабон през  декември.

„Има три пътя пред Европа. Единият е статуквото - това е ЕНП. Другата е лъжливата алтернатива на националистите, които казват трябва да разрушим Европа. Ние ще изградим алтернатива за промяна в Европа, която е и демократична, но най-вече  социална”, заяви Сергей Станишев - председател на ПЕС.

Според социалистите, ЕНП правят завой към крайнодесните популисти, които набират скорост в Европа. Първият кандидат на ЕНП за поста на Жан-Клод Юнкер е лидерът на десните в Европарламента Манфред Вебер, който обяви, че ще строи мостове между всички в Европа.

„В европейското семейство трябва да се слушаме един друг, да говорим и да търсим компромис. Така винаги е работила Европа. Иначе европейският проект ще се разпадне”, заяви Манфред Вебер, председател на ПГ на ЕНП и кандидат за председател на ЕК

Опонентът на Вебер имаше ясно послание към популистите.

„Това, което смятам за най-плашещо, са фалшивите обещания. Експлоатират страховете на хората, разочарованията и гнева им, крадат, извъртат и злоупотребяват патриотизма, хранят се от разделенията”, заяви Марош Шефчович.

Очаква се другите играчи в битката за Еврокомисията да бъдат преговарящият по Brexit Мишел Барние и бившият финландски премиер Александър Стуб от ЕНП, а от ПЕС - френският еврокомисар Пиер Московиси. Предстои да видим дали и жена ще влезе в надпреварата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.