Поводът е указът, с който Младен Маринов трябва да бъде освободен от поста главен секретар на МВР

Поредна словесна престрелка се разрази между президент и премиер. Поводът - отказът на Радев да подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР. Борисов ще изчака решението за Младен Маринов и час след това ще внесе номинацията му за вътрешен министър. Ако това обаче не стане до четвъртък, депутатите ще гласуват другите две министерски назначения.

Борисов: Когато Радев подпише указа за Маринов, ще предложим кандидатурата в НС

Управляващите очакват указ за освобождаването на Маринов, а президентът - съгласуване.

Съгласуването…  хайде, да не се обиди пък сега президентът, ще кажа – формално. Както от командващ ВВС искаш да станеш президент… Кой да те спре? Ние можехме да не го освободим тогава по тая логика.  Ако аз съм предложил и нов главен секретар в този документ, тогава съм в тотална грешка. Ние казваме само: „Моля, подпишете за този, за да може в четвъртък да стане министър, да спре политическата криза”. Трима министри чакат да бъдат освободени”, коментира министър-председателят.

Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи”, каза от своя страна държавният глава.

Радев: Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона

А левицата се обърна специално и към правителството, и към президента. Но не си спести и атаките.

"10 дни, или 7 спорят по процедура да сменят един неподходящ министър с друг неподходящ министър", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Равносметката - чакането продължава. Премиерът е категоричен, че докато президентът не подпише указа, номинацията на Младен Маринов няма да влезе за гласуване в парламента. Във вторник сутрин в „Здравей, България” заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче заяви, че в четвъртък ще има поне двама нови министри. А действията  на президента той определи, като провокация.

Президентската институция в лицето на президента на страната търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с НС. Това вече е стил на управление. Не е нормално президентът да търси тази провокация”, коментира Цветанов.

От Букурещ президентът отговори: „Изобщо не става въпрос за война между институциите, тук става въпрос за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай”.

Липса на съгласуване бави указа за освобождаването на Маринов (ВИДЕО)

Според Цветанов Радев бил в изолация на геополитическата сцена.

Дай Боже всекиму такава изолация. А, когато хора разбират от всичко и коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е”, отвърна Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.