Настоящият главен секретар на МВР е номиниран за вътрешен министър

Край на дългото чакане на кадровите промени в правителството. Президентът подписа указа, който дава зелена светлина Младен Маринов да бъде избран за министър на вътрешните работи.

Румен Радев обяви, че го прави заради слабостите в МВР и въпреки че кандидатурата се приемала критично. Така утре депутатите ще гласуват три оставки и три назначения в кабинета „Борисов” 3.

Президентът и премиерът влязоха в задочна словесна престрелка

Управляващите говорят в минало време за войната между институциите, а политическите престрелки завършиха с констатацията, че здравият разум бил надделял.

Повече от седмица продължи политическата интрига около освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. В крайна сметка, днес държавният глава сложи точка на политическата сага с издаването на указа.

След 8 дни на игра на нерви между президент и Министерски съвет указ вече има, а министерските оставки и номинациите за нови министри ще влязат за гласуване в парламента.

„Радвам се, че  разумът надделя. И това, което се генериране като война между институциите е затворена страница. Утре гласуване, издаден е указът на президента”, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 „Беше излишно това упорство от страна на президента. Радвам се, че той се е коригирал. Иначе влизаме в един конфликт на институциите, за който няма реална причина. Чух няколко пъти в изявления на президента думата „законност”. Тук няма нищо незаконно. Ако не беше подписал указа, следваше една битка напук. Радвам се, че е надделял здравият разум”, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Според Цветанов до напрежението се стигнало заради съветниците на държавния глава. Стана ясно още, че вътрешният министър в оставка Валентин Радев е изпратил съгласувателно писмо до президента за освобождаването на Младен Маринов.

„Съветниците на президента дават подобен съвет. И той вслушвайки се в техните идеи, взема една такава хард позиция, търсейки тази конфронтация”, заяви Цветанов. 

По всичко личи, че управляващите имат сигурна подкрепа в пленарната зала за новите министри, въпреки опозицията.

„За подкрепата на новите министри сме единни. За оставките партия НФСБ има различно мнение”, заяви Сидеров.

„На президента работата му е да подписва укази. Така че не виждам нищо странно в това, че е подписал указа. А кога ще го подпише, е негов избор. Имаше някакво съизмерване на рейтинги или на сила институционално в държавата, което беше ненужно”, каза червеният депутат Антон Кутев.

„Утре ще има дебат, знаете нашата позиция”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Да, ние ще гласува за оставките, това е един достоен жест на тези хора и ще подкрепим новите кандидатури”, заяви Валентин Марешки, председател на ПГ на ВОЛЯ.

А в кулоарите, лидерът на парламентарната група на Обединени патриоти – Волен Сидеров предизвика нова порция въпроси, след като заяви, че бламирането на първата номинацията за транспортен министър - тази на Александър Манолев, дошло от близки на шефа на кабинета – Румяна Бъчварова.

Борисов: Когато Радев подпише указа за Маринов, ще предложим кандидатурата в НС

„Не е логично роднините на шефа на кабинета да са в противниковия лагер и да правят такива провокации. Говоря за дописките, които излязоха за Александър Манолев. Тук имаме удар под кръста, непозволен, в който се прави опит да се блокира работата на правителството”, заяви Сидеров.

„Аз се възприемам като политик и се стремим да правим политики, а не да решаваме взаимоотношенията между дадени хора”, заяви Цветанов.

Шефът на кабинета „Борисов 3” – Румяна Бъчварова отказа коментар по темата.

А държавният глава обяви решението си да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов и в социалните мрежи. Румен Радев посочва, че това е станало след пълното спазване на законовата процедура. Президентът изразява съмнение в кандидатурата на Маринов за министър, като посочва, че министър- председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото.

„След като правителството се съобрази със закона и задейства съгласувателната процедура за освобождаването на г-н Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, днес подписах указа. Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото", написа държавният глава в профила си във Facebook.

Премиерът Борисов даде различна оценка за работата на досегашния вътрешен министър.

„Благодаря на Вальо Радев, докато беше министър, за волята, усилията. Има и такива моменти, когато се поема политическа отговорност, дори и на всички да ни е тъжно за това. Но му благодаря и връщайки се в парламента с останалите, те максимално да подпомагат МВР и всички останали организации”, коментира премиерът.

Според грубата сметка правителството е осигурило своето парламентарно мнозинство.

Очаква се ВОЛЯ да подкрепят управляващите и да гласуват „За” новите министри в пленарната зала. А също така и единият от двамата независими депутати в парламента, който обикновено подкрепя решенията на управляващите. Против се очаква да гласува опозицията в лицето на БСП и ДПС. Като необходимите гласове, за да бъдат гласувани новите министри са 121 депутатски гласа „За”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.